I made this widget at MyFlashFetish.com.

Ku ilhamkan ruang ini kerana...
andai suatu hari nanti...
yang mampu kau baca hanyalah tulisan-tulisan kaku dan hanyalah potret-potret bisu dariku yang kau dapat renung...

aku hamba Allah

Friday

Dalam melalui liku2 kehidupan bmacam dugaan dan halangan yg kita akan tempuhi. Setiap ujian yg dilalui, kadang2 memeritkan jiwa dan hati kita. Namun apa pun kita terpaksa menempuhnya kerana ia adalah sebahagian dari lumrah kehidupan. Walaupun perit kena telan jua. 


Seperti insan lain juga, aku tk pernah lari dr ujian yg memeritkan ini. Baru2 ini aku lalui satu pgalaman hidup yg ptama dalam sejarah pjalananku. Tak seperti ptama kali di duga dulu. Yg ini betul2 mbuat aku hilang arah (agaknyalah, sbb ptama kali mahu mpcayai dia). Namun syukur pada Allah kerana mberi aku sinar ketenangan yg amat bnilai dalam sejarah hidupku. Aku amat bsyukur kerana Allah masih myayangiku. Walaupun aku selalu alfa dengan kerenah duniawi.


Bila imbas kembali apa blaku, aku mbuat penilaian diriku seolah org bodoh saja. Seperti mana nasihat seorang sahabat lama yg memang tempat aku sering mgadu masalah. Tempat aku meluahkan apa tbuku dihati. Tempat aku menangis tanpa segan silu. Dia menasihati aku agar jangan menangis hanya kerana org itu. Buat apa nangis kepada org yg tak myayangi kita lagi. Awak menangis disini, dia entah gelak ketawa disana. Buat apa?


Apa dia cakapkan ada betulnya. Namun kenapa hati aku tak dapat mbenci dia dan entah kenapa aku rasa dia ikhlas terhadap aku. Aku ingin kebenaran apa blaku. Pasti ada sebab dia berbuat demikian. Apa pun aku serahkan kepada Allah. Aku rasa Allah telah mberi petunjuk buatku. Aku akan terima segala yg blaku dengan redha. Sebab setiap yg blaku ada hikmahnya. 


Aku tak mahu mbenci dia mahupun bdendam dengan dia. Aku tahu diri ini tak sesempurna insan lain. Aku pasrah dengan apa yg blaku. Pengalaman ini akan aku buat pedoman dalam hidup. Banyak pgajaran aku perolehi dari apa yg blaku.


Yg paling terindah aku temui ialah sesuatu yg aku tk duga iaitu rs ketenangan & kedamaian dihati bila pintu hidayah dihati dibuka untuk mhadap Allah yg Maha Pengasih & Penyayang. Satu pengalaman yg aku lalui mlm itu mbuat aku…entahlah aku sdiri tak tahu nak terangkan bagaimana. Aku seolah nampak suatu cahaya bsinar bdekatan dgn Al-Quran di tepi tpt aku tidur. Maybe aku bmimpi agaknya....dan apa blaku seterusnya biar diriku dan Allah saja tahu.


suke tak??like ye??

0 org sgt comey: